Forumdag 2016

Talige superdiversiteit

De 21ste eeuw is een eeuw van superdiversiteit. De etnisch-culturele diversiteit in Europa en Vlaanderen neemt verder toe, ook in het hoger onderwijs. Etnisch-culturele diversiteit betekent ook talige diversiteit. Wat betekent dit voor onze onderwijsorganisatie en voor het onderwijsleerproces?

Op dinsdag 24 mei 2016 buigt de achtste editie van het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning zich over dit thema. Keynotesprekers dr. Frank van Splunder (UA) en Bart Deygers (Centrum voor Taal en Onderwijs, KU Leuven) leveren input. In de workshops buigen de deelnemers zich over taalbeleid, taalondersteuning en taalnormering bij talige diversiteit. De dag eindigt met een zoete afsluiter.

Het Forum brengt docenten, taalondersteuners en taalbeleidsmedewerkers uit het hoger onderwijs samen om hun knowhow en praktijkervaring met elkaar te delen. Gastinstellingen dit jaar zijn Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool en Karel de Grote Hogeschool.

Foto’s

We hebben alle foto’s van de studiedag hier verzameld.

Presentaties

 • Openingstoespraak  door Prof. dr. Ann De Schepper, voorzitter onderwijs van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen.
 • Nederlands als lingua franca: taalnormering in het Vlaanderen van 2016 door Dr. Frank van Splunder (Universiteit Antwerpen)
 • Na de toets. De ervaringen van anderstalige studenten in het Vlaamse hoger onderwijs door Bart Deygers (Centrum voor Taal en Onderwijs, KU Leuven)
 • Namiddagsessies
  • Samenvattingen van de watchers op Padlet
  • Presentaties sessie 3: Taalondersteuning (uitwisseling)
   1. Het keuzevak ‘coaching en diversiteit’ van de UGent
   2. Het keuzevak ‘Taalmonitoring’ van Odisee
   3. Het project ‘Tandem’ van de KULeuven
  • Materiaal sessie 6: Taalnormering (beleving)

Getuigenissen van studenten