We nodigen boeiende sprekers uit die het perspectief van het werkveld binnenbrengen in het thema van onze forumdag, afgewisseld met de blik van studenten.
Tijdens deze presentatie geven Cindy Hermans en Nele Van Mieghem (vakexperten talen VDAB) een inkijk in de wereld van vacatures, taalprofielen en knelpuntberoepen. De missie van VDAB is om werkzoekenden naar een job te leiden. In de match tussen kandidaat en vacature is de taaleis vaak een (on)zichtbare drempel. Daarom investeert VDAB in (taal)opleiding en coaching van zowel werkzoekende als werkgever. Maar ook analyse is een belangrijke tool: ook knelpuntberoepen, softskills en taaleisen worden in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat er een grote kloof gaapt tussen de verwachtingen en de realiteit. De opleiding bereidt niet altijd voor op de juiste talige competenties. De aanwerving mikt vaak hoger dan de taken op de werkvloer.
Het Kwaliteitszorgdecreet Hoger Onderwijs (2018) legt terecht een stevige nadruk op de betrokkenheid van externen in de onderwijspraktijk en ‑kwaliteit van opleidingen. In navolging van het decreet heeft UGent nieuwe kaders en processen verzoend met reeds bestaande initiatieven en kanalen die samen leiden tot een structurele verankering van de “externe blik” in al de opleidingen. Die externe blik buigt zich minimaal over de (taal)competenties, het programma, de toetsing en het eindniveau en wordt uitgevoerd door een breed spectrum van externe stakeholders. Maar wat betekent dit nu concreet voor een opleiding? Hoe breed is een ‘breed spectrum’? Welke kanalen en welke stakeholders spreken ze waarvoor aan? En hoe maken ze de vertaalslag naar de dagdagelijkse onderwijspraktijk?
In deze keynote schetsen Sien Uytterschout en Janis Vanacker (afdeling Kwaliteitszorg, Directie Onderwijsaangelegenheden, UGent) kort de decretale context en geven ze een woordje uitleg bij de processen die aan UGent in voege zijn. Ze illustreren dit met een goede praktijk uit een UGent-opleiding.